perjantai 25. marraskuuta 2011

Steviaa ja aspartaamia

Sain eilen tilaamani Steviatuotteet. Tilasin iHerbistä NuNaturalsin Vanilla Stevia ja Now foodsin Better Stevia -tippoja. Täytyy sanoa suoraan pipetistä suuhun laitettuna kokemus on erikoinen - jokainen joka on laittanut Hermesetas -puristeen suuhunsa muistaa elämyksen. Stevian tapauksessa pelkkä suun huuhtelu ei poistanut makeuden tunnetta vaan hetken aikaa kaikki, mukaan lukien oma sylki, maistui makealle.

EU on hyväksynyt stevian käytön ruoan, juoman ja makeisten lisäaineena marraskuussa 2011 ja sallii myynnin 2.12.2011 alkaen. Mielestäni erittäin hyvä päätös, vaikka stevia osoittautuisikin jollain tapaa epäterveelliseksi - kaikki kilpailijat ovat hyvin todennäköisesti sitä epäterveellisempiä. Aspartaami hajoaa elimistössä asparagiinihapoksi, fenyylialaniiniksi ja metanoliksi (Lähde Wikipedia). Erityisesti metanoli on myrkyllistä pieninäkin määrinä. Metanoli kiellettiin aikoinaan tuulilasinpesuaineena siitä syystä että metanolihöyryjä pidettiin terveydelle haitallisina, jopa tuulilasinpesukäytössä!

Yritän vältellä aspartaamia parhaani mukaan, toistaiseksi se on ollut limpparihimoon ja karppaukseen yhdistettynä vaikeaa. Mutta ensi viikollahan sitä jo saa, nimittäin stevialla makeutettuja limppareita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti